Primalg

OM PRIMALG

Historie

Det finnes bevis på at tran hadde en helsebringende effekt hos folk i 1645. I 1854 lagde norsk farmasøyt det første kommersielle tranmerket. På 1930-tallet ble tran en del av den offentlige skolematen og rutinen med den daglige spiseskjeen tran ble etablert hos nordmenn flest.
På 1970-tallet publiserte Dyerberg og Bang sitt arbeid med inuittene på Grønnland, og deres kosthold (HO Bang, J Dyerberg, Aase Brøndum Nielsen, Plasma lipid and lipoprotein pattern in Greenlandic West-coast Eskimos. The Lancet. 1971;297(7710)). Blant disse inuittene var det få tilfeller av hjerte- og karsykdommer, tiltross for at kostholdet deres var rikt på både fett og kolesterol. Lignende konklusjon er trukket blant de andre folkegruppene med høyt inntak av marine matvarer (Zock PL, Blom WA, Nettleton JA, Hornstra G. Progressing insights into the role of dietary fats in the prevention of cardiovascular disease. Curr Cardiol Rep. 2016;18(11):111.). Denne kontroversen økte interessen for fiskeolje over hele verden.

Sosial- og helsedirektoratet anbefaler at 0,5 prosent av energien per dag kommer fra omega-3, det vil si cirka 0,8 gram for kvinner mellom 18 og 30 år, og rundt ett gram for menn mellom 10 og 30 år. Nasjonalt institutt for ernærings- og sjømatforskning (NIFES) anbefaler 1,0 energiprosent av næringsinnholdet bør være omega 3 fettsyrer (plante omega-3 + marint omega-3). EFSA, EUs mattrygghetsorgan, anbefaler friske personer et inntak på 0,1 energiprosent daglig av marint omega-3, dvs 0,25 gram, for å forebygge hjerte- og karsykdommer. Dette er også det lovverket som gjelder i Norge, derfor må alle som tilbyr marine omega-3 tilskuddsprodukter opplyse sine kunder om at det er dette som er minimumsinntak for å oppnå noen helsegevinst.