Primalg

SPØRSMÅL&SVAR

Q. HVA ER DOKOSAHEKSAENSYRE (DHA)?

Dokosaheksaensyre (DHA) er en omega-3-fettsyre som er en primær strukturell komponent i den menneskelige hjernen, hjernebarken, huden og netthinnen. I fysiologisk litteratur er det gitt navnet 22:6(n-3). Den kan syntetiseres fra alfa-linolensyre eller fås direkte fra morsmelk (morsmelk), fet fisk, fiskeolje eller algeolje.

DHA er den vanligste omega-3-fettsyren i hjernen og netthinnen, og står for 40 % av de flerumettede fettsyrene i hjernen, 60 % av de flerumettede fettsyrene i netthinnen og 50 % av nevroncellemembranene. DHA kan forhindre avsetning av blodplater på blodkarveggen, forhindre eller redusere forekomsten av åreforkalkning og koronar hjertesykdom.

Q. HVA ER EIKOSAPENTAENSYRE (EPA)?

Eikosapentaensyre (EPA; også ikosapentaensyre) er en omega-3-fettsyre. I fysiologisk litteratur er det gitt navnet 20:5(n-3). Den har også det trivielle navnet timnodonsyre. I kjemisk struktur er EPA en karboksylsyre med en 20-karbonkjede og fem cis-dobbeltbindinger; den første dobbeltbindingen er lokalisert ved det tredje karbonet fra omega-enden.

EPA oppnås i menneskets kosthold ved å spise fet fisk, f.eks. tran, sild, makrell, laks, menhaden og sardin, ulike typer spiselige alger, eller ved å ta supplerende former for fiskeolje eller algeolje. Det finnes også i human morsmelk.

HVA ER FORSKJELLEN MELLOM EPA OG DHA?

Omega-3 er en samlebetegnelse for en gruppe ulike fettsyrer. Noen av disse fettsyrene er vist å ha positive helseeffekter. EPA har en kjede på 20 karbonatomer og fem dobbeltbindinger, mens DHA har en kjede på 22 karbonatomer og 6 dobbeltbindinger. DHA har flere helsepåstander enn EPA og de beste Omega-3 produktene inneholder høyere andel av DHA mot EPA. DHA og EPA bidrar til normal hjertefunksjon og vedlikehold av normalt blodtrykk. DHA og EPA bidrar til å vedlikeholde normale triglyseridnivåer i blodet. Mens hjerne, hukommelse og øyehelse drar nytte av DHA, drar vaskulær helse, koagulasjonssystem og hjertehelse nytte av EPA.

HVOR ER DE BESTE KILDER TIL DHA OG EPA?
  • Makrell
  • Sardin
  • Sild
  • Steinbittrogn
  • Steinbitt
  • Laks
  • Ål
  • Regnbueørret
HVA ER NORSK STANDARD FOR FISKEOLJER?

Fiskeoljer er en samlebetegnelse for oljer utvunnet fra fisk. Disse oljene er rike på flerumettede fettsyrer og er en viktig kilde til omega-3. Fiskeoljer benyttes derfor som et tradisjonelt kosttilskudd og som ingrediens i såkalt «funksjonell mat». Tradisjonelle tran- og omega-3-produkter assosieres ofte med harsk smak. Målet med NS 9445 Fiskeoljer i triglyseridform (TG) – Krav til sensorisk kvalitet er at det skal bli enklere å oppdage tidlig harskning. Det vil bidra til en mer standardisert, forutsigbar og stabil kvalitet og færre reklamasjoner. I dag finnes ikke gode kjemiske metoder for å detektere tidlig harskning. Imidlertid kan sensorisk analyse, det vil si lukt og smak, brukes i kvalitetsbedømmelsen av fiskeoljer. Basert på lukt og smak, deles fiskeoljen inn i tre nivåer, gull, sølv og bronse.

Standarden er utarbeidet av komité SN/K 584 Fiskeoljer med medlemmer fra følgende virksomheter: Calanus AS, Berg LipidTech AS, Epax Norway AS, GC Rieber Oils AS, Møreforsking Ålesund AS, KD Norway AS, Nordic Pharma Inc AS, Orkla Health AS og Pharma Marine AS. Grunnlaget for standarden ble utarbeidet i forskningsprosjektet «Qomega3-bransjestandard for marine oljer» finansiert av Fiskeri- og havbruksnæringens forskningsfinansiering (FHF), hvor også Nofima, Danmarks teknologiske Universitet og Universitetet i Firenze har deltatt. Standarden er utgitt i 2020 i norsk og engelsk utgave.

HVA ER OMEGA-3 FETTSYRER?

Omega-3 fettsyrer er en type flerumettet fett. Omega-3 fettsyrer finner du i hovedsak i fet fisk som laks, makrell og sild. Du kan også finne det i linfrø, rapsolje, linfrøolje og valnøtter. Omega-3 fettsyrer fra sjømat er lange, flerumettede fettsyrer, og de skiller seg fra den kortere omega-3 fettsyren fra planter. Vi kaller derfor omega-3 fettsyrer fra fisk og annen sjømat for de marine omega-3 fettsyrene. Det er disse marine omega-3 fettsyrene som har vitenskapelig dokumenterte, positive helseeffekter, og da særlig knyttet til beskyttelse mot hjerte- og karsykdom.

HVILKE ANDRE MATVARER ENN FISK OG TRAN FINNES DET OMEGA-3 FETTSYRER I?

Plante omega-3 (alfa-linolensyre) finnes i en rekke matvarer, men den viktigste kilden er vegetabilske oljer. DHA og EPA finnes bare i marine produkter som fet fisk og fiskeolje. Det er de marine langkjedede fettsyrene, DHA og EPA, som gir de positive helseeffektene.

HVOR KOMMER FISKEOLJEN I PRIMALG FRA?

Alle våre kapsler lages av fiskeolje fra de fete fiskesortene ansjos og sardiner, fanget utenfor kysten av Norge.

NÅR PÅ DAGEN BØR JEG TA PRIMALG OMEGA-3?

Under måltidet kan du svelge fiskeoljekapselen med tilstrekkelig vann. Hvis du har glemt det, kan du ta det etter middagen.

ER PRIMALG TRYGG Å INNTA FOR FISKE- OG/ELLER SKALLDYRALLERGIKERE?

Fiskeoljekapslene består av ren olje fra fiskemuskel. Fiskeallergi skyldes at man reagerer på et protein (allergen) i fiskemuskelen. Dagens analysemetoder har ikke kunnet avdekke rester av protein i fiskeoljen, og vi anser det som lite sannsynlig at produktet vil utløse en allergisk reaksjon.

INNEHOLDER PRIMALG GLUTEN?

Ingen av våre produkter inneholder ingredienser eller stoffer med gluten. Men vi kan ikke garantere at produktene ikke inneholder spor av gluten.

VIL FISKEOLJEN BLI DÅRLIG? HVORDAN SKAL JEG BEHOLDE PRIMALG?

Ja, Primalg Omega-3 har oppfylt alle standarder satt av EU og har tatt alle nødvendige godkjenninger. Med forbehold om inspeksjon.

ANBEFALT DAGLIG INNTAK-OMEGA-3

250 mg per dag av Omega-3 DHA for voksne bidrar til å opprettholde normal hjernefunksjon. 200 mg DHA-inntak om dagen under graviditet bidrar til normal hjerneutvikling hos fosteret. Begge anbefalingene kommer i tillegg til det daglige anbefalte inntaket på 250 mg kombinert Omega-3 EPA og DHA. https://european-union.europa.eu/institutions-law-budget/institutions-and-bodies/institutions-and-bodies-profiles/efsa_en

ER DET NOEN BIVIRKNING AV FISKEOLJE?

Det er ikke observert alvorlige bivirkninger ved inntak av fiskeolje i anbefalte doser.

DET ER IKKE OBSERVERT ALVORLIGE BIVIRKNINGER VED INNTAK AV FISKEOLJE I ANBEFALTE DOSER.

Kroppen kan selv lage de fleste av de fettstoffene den trenger, men noen typer fettsyrer må tilføres via kosten. Disse kalles for essensielle fettsyrer, og det finnes to grupper: Omega-3 fettsyrer (n-3 fettsyrer) og omega-6 fettsyrer (n-6 fettsyrer). Omega-3 finnes hovedsakelig i fet fisk mens omega-6 finnes i mange flere kilder som grovbrød, egg, de fleste planteoljer og korn.

Kroppen kan selv lage de fleste av de fettstoffene den trenger, men noen typer fettsyrer må tilføres via kosten. Disse kalles for essensielle fettsyrer, og det finnes to grupper: Omega-3 fettsyrer (n-3 fettsyrer) og omega-6 fettsyrer (n-6 fettsyrer). Omega-3 finnes hovedsakelig i fet fisk mens omega-6 finnes i mange flere kilder som grovbrød, egg, de fleste planteoljer og korn.

ER OMEGA-3 ER VIKTIG FOR ØYEHELSEN

Omega-3 er viktig for øyehelsen. Omega-3 DHA finnes i store mengder i netthinnen i øyet, den delen av øyet som er ansvarlig for å se under forskjellige lysforhold. Mens omega-3 er viktige for øyehelsen gjennom hele livet, er de spesielt kritiske under graviditet og spedbarnsalder for den utviklende babyen.

SENKES BLODTRYKKET HVIS MAN TAR OMEGA-3?

Omtrent 3 gram omega-3-fettsyrer hver dag i mat eller kosttilskudd, kan være den optimale mengden som kreves for å hjelpe til med å senke blodtrykket, viser en attest fra forskningsstudien.
https://detonic.shop/no/news/consuming-about-3-grams-of-omega-3-fatty-acids-a-day-may-lower-blood-pressure/

KAN MAN KOMBINERE OMEGA-3 MED BLODFORTYNNENDE MEDIKAMENTER?

I utgangspunktet bør alle som går på blodfortynnende medisiner rådføre seg med lege dersom de ønsker å starte eller slutte å ta et kosttilskudd.

BØR GRAVID KVINNE BRUKE OMEGA-3?

Omega-3 fettsyrer kan brukes av gravide og ammende mødre, fordi EPA og DHA spiller en svært viktig rolle i utviklingen av babyens hjerne. Det gir også forskjellige fordeler under graviditet. Den må brukes under medisinsk tilsyn. Risikoen for for tidlig fødsel reduseres. Det hjelper babyens retina og hjerneutvikling. Det hjelper barnet å utvikle ferdigheter som matematikk, lesing og skriving. Beskytter mot puerperium syndrom.
https://ballstad-global.com/pages/faq

KAN MAN FÅ I SEG FOR MYE OMEGA-3?

Stort sett har omega-3-fettsyrer gunstig virkning på mange ulike funksjoner, men ikke propp i deg for mye. Det er ikke funnet noe negative effekt av å ta doser på opptil 3g omega-3 per dag.